Husk at trække vejret ordentligt

Var du klar over, at måden hvorpå du trækker vejret med stor sandsynlighed påvirker din krop og din sjæl på forskellig vis? Din vejrtrækning påvirker således både søvn, dit humør, din fordøjelse, dit hjerte, dit nervesystem, dine muskler, din hjerne og meget mere. Læs videre nedenfor, og bliv klogere på din vejrtrækning. 

Vi ved det godt, men vi glemmer det i hverdagen

Det har været kendt i årtusinder, at vejrtrækningen påvirker menneskets psyke og sind, og vejrtrækning kan føre til ændrede tilstande af bevidsthed og at påvirke fysisk og mentalt velvære.

I dag har vi en stor viden om vejrtrækningens betydning for vores helbred og velbefindende, men på trods her af, så er situationen den i dag, at mange mennesker ikke trækker vejret så godt, som de kunne. Der er plads til forbedringer hos mange af os. 

Der er store fordele ved at sætte sig lidt ind hvordan man bør trække vejret. Med en bedre vejrtrækning vil du bl.a. opleve mere energi, bedre sundhed, nedsat angst og frygt, mere overskud i hverdage og bare et gladere liv generelt.

Kunsten at trække vejret ordentligt

En korrekt vejrtrækning er en indånding på en sådan måde der er fysiologisk optimal for din krop. En korrekt vejrtrækning er én, der svarer til den måde du fra naturen er bygget til, men af forskellige årsager ikke har fået udviklet tilstrækkeligt.

Hvis du er som de fleste mennesker, så har du et åndedrætsmønster med nogle problemer, der ofte omhandler for megen vejtrækning, et åndedræt, der sidder i brystet og sandsynligvis en tendens til at holde vejret.Vi ønskede at skabe et nyt terapeutisk produkt, der kombinerede det psykologiske, det filosofiske og det eksistentielle. 

Sådanne åndedrætsvaner fører til mangel på ilt og energi og er generelt meget stressende for kroppen. Lad os kigge nærmere på hvad korrekt vejrtrækning er, og hvordan du kan bruge din vejrtrækning til at optimere dit helbred, trivsel og funktionsevne.

Dårlig vejtrækning

Et utilstrækkelig åndedrætsmønster kan give anledning til flere uventede bivirkninger. Nogle af de mest afgørende er:

Et ubalanceret nervesystem: Åndedrættet har en umiddelbar indvirkning på nervesystemet og spiller en afgørende rolle for at opretholde en afbalanceret krop. Et dysfunktionelt vejrtrækningsmønster, for eksempel et kort og forceret, resulterer i en spændt krop og dermed højere stressniveauer.

Anspændte luftveje: Dette gør det sværere for luften at rejse fra munden til lungerne. Som følge heraf skal din krop arbejde hårdere og trække vejret hurtigere.

Blodkarrene trækker sig sammen: Dette kan føre til højere blodtryk og tvinge hjertet til at arbejde hårdere.

Mindre energi bliver produceret: Dårlig vejrtrækning reducerer din krops evne til at levere ilt til cellerne. Cellerne bliver stressede og bliver nødt til at prioritere overlevelse i stedet for udvikling.

Din krop hungrer efter ilt

Hver eneste proces i kroppen er afhængig af ilt. Nogle af vores mest arbejdsintensive organer er:

Hjernen: bruger 20% af den ilt, vi anvender. Når der er mangel på ilt, vil hjernen arbejde langsommere, og da hjernen regulerer mange andre funktioner i kroppen, påvirkes disse også.

Hjertet: Konstant aktiv og slår omkring 100.000 gange på en enkelt dag, hjertet er en massiv forbruger af ilt og mangel på forsyning betyder, at hjertet ikke kan udpumpe blod så effektivt. Det fører til dårlig cirkulation og kolde hænder og fødder.

Musklerne: Oxygenmangel gør musklerne stive, spændte og trætte hurtigere, hvilket naturligt har en negativ effekt på atletisk præstation.

1. Træk vejret med din mave

  • Den luft, du trækker ind gennem din næse, skal gå helt ned i din mave. 70-80% af indåndingen skal foretages af membranen, så din vejrtrækning er god og dyb. Det har et par fordele:
  • Det hjælper dine lunger med gasudvekslingen, fordi det er meget mere effektivt i de nedre dele af lungerne.
  • Lymfesystemet, som er vigtigt for dit immunsystem, får den hjælp, det har brug for at slippe af med affaldsprodukterne fra tarmene.
  • Trykket i brystet og maven er nedsat, så hjertet ikke behøver at arbejde så hårdt.
  • Brystet bliver mere afslappet, og det gør også nakke og skuldre. Som følge heraf falder sandsynligheden for smerte i disse områder ned.

2. Træk vejret gennem din næse.

Selv om dette råd synes indlysende, så glemmer de fleste det ganske ofte. Vejrtrækning gennem næsen har mange fordele. Den vigtigste er filtreringen i din næse. Når du trækker vejret gennem munden, vil du automatisk indånde kold, ufiltreret luft, der er fuld af forskellige vira og bakterier, men de fleste af disse bliver faktisk filtreret, når du trækker vejret gennem næsen.

Hvis du føler at dine næsepassager er lidt for stramme til at trække vejret, er det højst sandsynligt, fordi du har trukket vejret gennem din mund så længe, at din næse har tilpasset. Det tager normalt ikke mere end et par dage med næseånding at åbne dine næsebor igen. 

3. Rolig vejrtrækning

Uanset hvad du gør, så gør du det sikkert bedre hvis du er afslappet. Da din vejrtrækning afspejler dine tanker og følelser, vil situationer, der får dig til at føle sig spændt også føre til spændt og stresset vejrtrækningsmønster. Denne vejrtrækning fører derefter til en iltmangel, som igen gør din krop og hjerne endnu mere stresset.

Ved at tage kontrol over din vejrtrækning og gøre det mere afslappet, din krop "melder ind" og bliver også afslappet, hvilket fører til en bedre funktion generelt.

Når din krop er afslappet, er dit helbred godt, og din energi er høj, det bliver lettere at være glad og kærlig over for dig selv og andre.

4. Rytmisk ånde

Alt har en naturlig rytme - havets bølger, årstiderne, månen. Din krop er ikke anderledes. Rytmen i dit hjerte er målt i EKG og hjernen i EEG. Hormonerne i kroppen følger vores naturlige rytme. Et eksempel er melatonin, der frigives, når du skal sove. Optimal vejrtrækning er ikke meget anderledes: Når vejtrækningen er i optimal funktion, så fungerer din krop på bedste vis.