Hvad er bipolar lidelse?

Hvad er bipolar lidelse? 

Bipolar affektiv (affektiv = følelsesmæssig; fremkaldt af en sindsophidselse) lidelse, også kendt som manisk-depressiv sygdom, er en hjernesygdom, der forårsager usædvanlige skift i humør, energi, aktivitetsniveauer og evnen til at udføre daglige opgaver.

Når man har mani, så befinder man sig i en tilstand, hvor man sygeligt opstemt, har overvældende mange tanker, snakker meget, et stort ego og selvtillid såvel som en generel høj aktivtiet. 

Man vil ved bipolar lidelse have stærk tendens til at svinge mellem maniske og depressive episoder. Sådanne episoder betegnes som maniodepressiv lidelse, og episoderne hyppighed varierer fra person til person. Lidelsen er oftest behandlingskrævet. 

Bipolar lidelse involverer klare ændringer i humør, energi og aktivitetsniveauer. Disse sindsstemninger spænder fra perioder med ekstremt "op," opløftet og energisk adfærd (kendt som maniske episoder) til meget trist, "ned" eller håbløse perioder (kendt som depressive episoder). Mindre alvorlige maniske perioder er kendt som hypermaniske episoder.

Bipolar inddeles i type 1 og type 2

Bipolar 1 - defineret af maniske episoder, der varer mindst 7 dage eller ved maniske symptomer, der er så alvorlige, at den ramte har brug for øjeblikkelig sygehuspleje. Normalt forekommer der også depressive episoder, som typisk varer mindst 2 uger. Det er også muligt at der forekommer depression med blandingstilstande, dvs. med depression og maniske symptomer på samme tid.

Bipolar 2 - defineret af et mønster af depressive episoder og hypermaniske episoder, men ikke de fuldblæste maniske episoder som er beskrevet ovenfor.

Det er depressionerne, som medfører nedsat funktion. Hvis vedkommende får en manisk episode, ændres diagnosen til bipolar type 1 lidelse.

Tegn og symptomer

Personer med bipolar lidelse oplever perioder med usædvanlig intense følelser, ændringer i søvnmønstre og aktivitetsniveauer såvel som usædvanlig adfærd. Disse særskilte perioder hedder "humørsvingninger." Humørsvingningerne er meget forskellige fra de stemninger og adfærd, der er typisk for personen. Der sker gerne svære ændringer i energiniveau, aktivitetetsniveay samt søvmønster.

Nogle gange indeholder en episode både maniske og depressive symptomer. Dette kaldes en episode med blandede symptomer. Folk, der oplever en episode med blandede symptomer, kan føle sig meget triste, tomme eller håbløse, samtidig med at de føler sig drænet for energi.

En bipolar lidelse kan finde sted selvom humørsvingningerne er mindre ekstreme. For eksempel oplever nogle mennesker med bipolar lidelse hypomani, der er en mindre alvorlig form for mani. Under en hypomanisk episode kan en person føle sig meget god, være yderst produktiv og fungere godt. Personen kan muligvis ikke mærke, at der er noget galt, men familie og venner kan genkende humørsvingningerne og/eller ændringer i aktivitetsniveauer som tegn på hvad der kan være en bipolar lidelse. Uden ordentlig behandling kan personer med hypomani udvikle alvorlig mani eller depression.

Faktaboks

  • Ved bipolar lidelse har man maniske og depressive episoder - også kaldt manio-depressiv lidelse
  • Mani er en tilstand, hvor man er sygeligt opstemt.
  • De typiske symptomer ved mani er opstemthed eller vrede/irritation, ukritisk og uansvarlig adfærd, svær uro, tankeflugt, nedsat behov for søvn og øget seksualdrift 
  • Depression ved bipolar lidelse viser sig ved forsænket stemningsleje, mangel på initiativ og interesse, øget behov for søvn, nedsat appetit, nedsat evne til at koncentrere sig og nedsat selvtillid
  • Mani og bipolar lidelse behandles med medicin - særlig litium samt visse typer antipsykotika og epilepsi-medicin
  • Det er vigtigt, at man tager medicinen, undgår for meget alkohol og lever et sundt liv med regelmæssig søvn og motion. Man skal passe ekstra på med at udfordre sig selv i sårbare perioder

Tv-eksempel på bipolar lidelse

Silver Linings Playbook er en amerikansk romantisk dramakomedie fra 2012, og her i spiller Bradley Cooper en ung mand, der lever med en bipolar lidelse, har mistet sit job, sit hus og såvel som sit ægteskab. Han frigives fra et statspsykiatrisk hospital og vender hjem for at bo hos sine forældre og begynder at genopbygge sit liv. 

Bipolar lidelse og andre sygdomme

Bipolar lidelse kan forveksles med andre sygdomme, hvor der er lignende symptomer, hvilket kan gøre det svært for en psykiater at foretage en diagnose. Derudover har mange mennesker bipolar lidelse sammen med en anden sygdom ex. angstlidelse, stofmisbrug eller en spiseforstyrrelse.

Personer med bipolar lidelse er også i højere risiko for skjoldbruskkirtelsygdomme, migræne hovedpine, hjertesygdom, diabetes, fedme og andre fysiske sygdomme.

Psykose: Sommetider har en person med alvorlige episoder af mani eller depression også psykotiske symptomer, såsom hallucinationer eller vrangforestillinger. De psykotiske symptomer har tendens til at matche personens ekstreme humør. For eksempel:

Under en manisk periode kan psykotiske symptomer være storhedsvandvid, ex troen på at man er berømt, har mange penge eller besidder specielle overnaturlige kræfter.

Under en depressiv episode kan de psykotiske symtomer være forestillingen om at man er ødelagt, nyttesløs, eller at har begået en forbrydelse.

Som følge heraf bliver mennesker med bipolar lidelse, der også har psykotiske symptomer, undertiden fejldiagnosticeret med skizofreni.

Angst og ADHD: Angstlidelser og opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD) diagnosticeres ofte blandt mennesker med bipolar lidelse.

Substansmisbrug: Personer med bipolar lidelse kan også misbruge alkohol eller narkotika, have relationsproblemer eller håndtere  skole eller arbejde dårligt. Familie, venner og personer, der oplever symptomerne overser ofte atner er tale om alvorlig psykisk sygdom som ex bipolar lidelse.

Behandling og terapi

Behandling hjælper mange mennesker - selv dem med de mest alvorlige former for bipolar lidelse - får bedre kontrol over deres humørsvingninger og andre bipolære symptomer. En effektiv behandlingsplan indeholder normalt en kombination af medicin og psykoterapi (også kaldet "talk-terapi"). Bipolar lidelse er en livslang sygdom. Episoder af mani og depression kommer typisk tilbage over tid. Mellem episoder er mange mennesker med bipolar lidelse fri for humørsvingninger, men nogle mennesker kan have langvarige symptomer. Langvarig, kontinuerlig behandling hjælper med at kontrollere disse symptomer.

Medicin

Der er udviklet forskellige typer af medicin, der hjælper med at kontrollere symptomerne på bipolar lidelse. Man vil ofte være nødt til at prøve flere forskellige medikamenter, før man finder den løsning, der virker bedst.

Medicin, der generelt anvendes til behandling af bipolar lidelse, omfatter:

  • Humørstabilisatorer
  • Atypiske antipsykotisk medicin
  • Antidepressiv medicin

Enhver der tager medicin bør tale med sin læge eller sit apotek for at forstå risici og fordele ved medicinen. Undgå ligeledes at stoppe med at tage  en medicin uden først at have talt med en læge først. Pludselig stop med medicin kan føre til "rebound" eller forværring af symptomer på bipolar lidelse. 

Psykoterapi

I kombination med medicinsk eller psykiatrisk behandling, kan psykoterapi være en effektiv behandling for bipolar lidelse. Psykoterapi kan yde støtte, give den fornødne selvindsigt og vejledning til personer med bipolar lidelse og deres familier.