Er terapi ikke spild af tid og penge? Navlepilleri, der giver hovedpine? Hvad kan man egentlig få ud af at dykke ned i fortiden? Man kan jo ikke ændre den alligevel, vel?
Selvom vi ikke kan ændre fortiden, kan vi ændre noget meget vigtigt: hvordan fortiden har formet os, og hvordan den fortsat påvirker vores tanker, følelser og handlinger. Vores livserfaringer har skabt den person, vi er i dag, og disse erfaringer er lagret i os gennem følelser og behov. Når vi har været overladt til vores egen sårbarhed og hjælpeløshed, efterlader det os med sår, der bedøver vores autentiske følelser. Vi lærer at gøre os mindre, end vi er; at undertrykke vores sande behov; og at skjule vores autenticitet.
Som børn var vi fuldstændig afhængige af andres emotionelle intelligens og empati. De voksne omkring os havde en enorm indflydelse på vores udvikling og selvopfattelse. Oftest er det de negative erfaringer, der sætter sig dybest. Følelser af at være til besvær, ikke at være god nok, eller at skamme sig over sine behov og ønsker bliver en del af vores indre landskab og former vores samvittighed. Denne samvittighed fungerer som et falsk kompas, der får os til at orientere os efter andres forventninger fremfor vores egne følelser.
Samvittigheden, som lægen og psykiateren Erling Jacobsen kaldte "den dummeste del" af os, er ofte præget af skam og skyld. Disse følelser stammer fra krav og forventninger, vores omsorgspersoner og omgivelser har pålagt os, ofte uden hensyntagen til vores unikke personlighed og behov. Skam og skyld opstår ofte som følge af magt og kontrol, ikke kærlighed og forståelse.
Vi lever ofte et liv, hvor vi er mindre, end vi egentlig er. Vi går i sko, der er alt for små, og lader en overdimensioneret samvittighed styre vores handlinger. Vi frygter konstant, hvad andre tænker om os, og frygter at blive afvist og være alene. Denne frygt følger os, når vi ikke er blevet elsket betingelsesløst og har fået lov til at leve vores autentiske liv.
Terapi handler om at dykke ned i vores personlige historie og fortid for at forstå og bearbejde den. Det er en proces for at videreudvikle og fuldbyrde et menneskeliv. Det handler om at konfrontere og frigøre de følelser, der har været undertrykt og gemt væk, og om at give plads til hele os selv – både vores styrker og sårbarheder.
Gennem terapi kan vi lære at acceptere og elske alle dele af os selv, også dem vi tidligere har skammet os over eller været bange for. Det er en rejse mod at blive den mest autentiske version af os selv. Det handler om at tage kontrol over vores liv og følelser, så vi kan leve et mere harmonisk og tilfredsstillende liv.